
Moj danasnji rucak…SOGAN DOLMA….tradicionalno bosansko jelo….
Sastojci:
- 1 kg crvenog luka-srednje veličine
- 1 kg faširanog mesa
- 1 mrkva
- 4-5 čehni bijelog luka
- pola čase od 2 dcl riže
- so,biber, aleva paprika, vegeta…
Priprema:
- Sve začine sam stavila u meso i dobro izmješala .
- Luk očistiti, s’gornje i donje strane zarezati malo više.
- Potom staviti u šerpu i nasuti vodu, malo posoliti i pustiti da se.obari.
- Kad provri pustiti 15-tak min da vri.
- Onda to ocjediti i kad se samo malo ohladi početi ‘vaditi’kolut po kolut.
- Ja to radim malom kašičicom, drskom, jer mi je tako lakše i brze.
- Ipak je vrelo.
- Prvo sam stavila običnu pečenicu (takav je naziv u mom kraju) i ništa se prije ne prepeče….zajedno se kuha, zbog šmeka…
- Kad napunite luk nasuti vode da bude 2 cm iznad luka i lagano kuhati.
- Biće potrebno par puta dosuti tople vode. ….
- Prilikom posluživanja možete na.mnogo načina to izvesti.
- A prilogom, samo ili po želji.
- Važno je da odozgo stavite vrhnje za kuhanje ili pavlake…..Eto to je to…prijatno….
http://malakuhinja-velikiuzitak.blogspot.com/
0 komentari