PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..
a

"




PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

"

petak, 3. travnja 2015.

SOGAN DOLMA – tradicionalno bosansko jelo


Moj danasnji rucak…SOGAN DOLMA….tradicionalno bosansko jelo….
Sastojci:
  •     1 kg crvenog luka-srednje veličine
  •     1 kg faširanog mesa
  •     1 mrkva
  •     4-5 čehni bijelog luka
  •     pola čase od 2 dcl riže
  •     so,biber, aleva paprika, vegeta…
Priprema:
    1. Sve začine sam stavila u meso i dobro izmješala .
    2. Luk očistiti, s’gornje i donje strane zarezati malo više.
    3. Potom staviti u šerpu i nasuti vodu, malo posoliti i pustiti da se.obari.
    4. Kad provri pustiti 15-tak min da vri.
    5. Onda to ocjediti i kad se samo malo ohladi početi ‘vaditi’kolut po kolut.
    6. Ja to radim malom kašičicom, drskom, jer mi je tako lakše i brze.
    7. Ipak je vrelo.
    8. Prvo sam stavila običnu pečenicu (takav je naziv u mom kraju) i ništa se prije ne prepeče….zajedno se kuha, zbog šmeka…

  1. Kad napunite luk nasuti vode da bude 2 cm iznad luka i lagano kuhati.
  2. Biće potrebno par puta dosuti tople vode. ….
  3. Prilikom posluživanja možete na.mnogo načina to izvesti.
  4. A prilogom, samo ili po želji.
  5. Važno je da odozgo stavite vrhnje za kuhanje ili pavlake…..Eto to je to…prijatno….

http://malakuhinja-velikiuzitak.blogspot.com/

0 komentari